Seguiment Index-UV

   L'Index UV

 

 

La fracció més energètica de l'espectre solar no visible són les radiacions Ultraviolada UV, classificades en UV-A, UV-B i UV-C en funció de la seva longitud d'ona, les radiacions UV que arriben a la terra són fonamentalment de tipus A de baixa energia, responsables de l'envelliment de la pell i de les reaccions de *fotosensibilización a fàrmacs, una petita part de tipus B d'alta energia i potencialment perillosa si se superen els “nivells de seguretat”, són les responsables de patologies com els *eritemas (enrogiment de la pell), cremades, lesions oculars i indueixen càncer de pell (no melanoma).

La protecció natural davant aquest tipus d'agressió consisteix en la producció de “melanina”, pigment que li dóna a la nostra pell el color més bru com a mecanisme de defensa, per aquest motiu les pells blanques i ulls blaus són grup de risc a l'exposició solar, especialment nens i ancians. 
L'índex UV o UVI es va establir a Canadà en 1992, la *EPA (*Environmental *Protection *Agency) d'Estats Units va començar la seva difusió en 1994 i l'OMS ho va adoptar com a instrument per informar a la població mundial.

Quantitativament és un índex que vària entre 0-15 unitats agrupat en quatre categories. Baix (1-3), Mitjà (4-6), Alt (7-9) i Extrem (>10).
Hi ha factors que modifiquen la quantitat de radiació UV que arriba a la terra: l'espessor de la capa d'ozó, la contaminació atmosfèrica, l'altitud, presència de núvols, l'estació i l'hora del dia. Uns altres com la reflexió multipliquen el seu efecte, per això hem d'extremar l'atenció a la neu i a la sorra, sense oblidar-nos que dins de l'aigua també rebem radiacions UV.

L'ús de cremes de protecció solar ens permet augmentar el temps d'exposició sense patir lesions, però això depèn de moltes variables com a qualitat del producte, quantitat aplicada, zones sensibles, etc., sigui prudent, especialment amb ancians i nens, hem de considerar que en qualsevol activitat a l'aire lliure sobretot a l'estiu rebem radiacions UVB permanentment, per aquest motiu apart de lescremes protectores, no hem d'oblidar l'elecció d'ulleres de sol que han de complir el directori 89/686/CEE, l'ús de barrets i roba protectora també és aconsellable.

L'exposició al sol és per a nosaltres indispensable per l'absorsió de calci i és la llum solar la principal font de vitamina D per al manteniment d'ossos forts i sans.

La llum solar, d'altra banda, és la major font de rajos ultraviolats que travessen sense problemes la capa d'ozó. L'abús a l'exposició de rajos ultraviolats pot produir-nos, cataractes, conjuntivitis, cremades a la retina, i varis de tipus de càncer, sobretot el Melanoma.

    Escala afectació index UV

    Seguiment Index UV a Europa: Previsió 6 dies
Font: Tropospheric Emission Monitoring Internet Service
íCSS Vßlido!LlicŔncia de Creative Commons
www.meteolot.com, el temps a Olot i la Garrotxa.

Copyright ę MeteOlot.com | contacte@meteolot.com - Avís Legal