Meteogrames

   Què son i com interpretar-los

 

 

Un meteograma és una gràfica on es representa l'evolució temporal d'una o varies variables meteorològiques d'un punt determinat, el qual ve donat per les coordenades de posició (Latitud i Longitud) del lloc en qüestió.

Ara, observem el següent meteograma.., correspón al dia abans de la gran nevada a Olot del 8 de Març de 2010 a la sortida de les 00:00h. (L'imatge augmenta de tamany si l'hi situem el cursor a sobre.)

 

La gràfica superior i la columna de valors vertical de l'esquerra indiquen la temperatura a 850hpa, (aprox. 1.500 metres d'alçada).

La gràfica inferior i la columna de valors vertical de la dreta indica la cantitat de precipitació (possible) en mm.

El model meteorològic preveu varies possibilitats en quant a l'evolució de la situació atmosfèrica, i en funció d'aquestes variables, pronostica unes temperatures i unes precipitacions.
Cada possibilitat que veu el model la representa amb un color, i cada línia de temperatura (part superior), es correspon (amb el seu mateix color i a la part inferior) en les probabilitats de precipitació.

Apart de totes les línies (o probabilitats), al meteograma s'hi poden observar a la gràfica superior (Temp. a 850hPa) quatre línies "gruixudes":

► La vermella ens indica la temperatura mitjana dels últims 30 anys.
► La blava ens indica la sortida de control (les variables es re calculen 4 vegades al dia).
► La verda indica la sortida del model determinista o dit amb altres paraules..., la que en el moment de fer el re-càlcul de les variables, té més possibilitats de produir-se.
► La gris exposa l'Ensemble de les 20 variables, o el que és el mateix, la mitja de totes les línies de probabilitat que apareixen al meteograma.

Existeixen molt tipus de Meteogrames... entre altres, poden exposar altres variables com la humitat, la pressió atmosfèrica, l'index d'inestabilitat, el % de la cobertura de núvols prevista, ect.
També trobem varies maneres de representar-los. Gràficament com l'exemple, mitjançánt simbologia, o amb totes les dades representades numèricament.

 

    Meteograma dinàmic

Meteograma dinàmic o interactiu on, (desplaçant el cursor per sobre), es poden veure detallades les condicions meteorològiques previstes per les properes 48h.

    Meteograma numèric

Per realitzar el pronòstic que podeu veure a la web, a part de consultar els diferents models tant a escala global com regional, www.meteolot.com fa servir el meteograma numèric que genera el GFS (Global Forecast System).

    Meteograma GFS per Olot (0-384h)

Imatge no disponible

 
¡CSS Válido!Llicència de Creative Commons
www.meteolot.com, el temps a Olot i la Garrotxa.

Copyright © MeteOlot.com | contacte@meteolot.com - Avís Legal