Meteoclimatic

   Xarxa d'estacions Meteoclimatic

 

 

MeteoclimaticMeteoclimaticMeteoclimatic

Meteoclimatic és una gran xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques no professionals en temps real i un important directori de recursos meteorològics.
Tothom qui disposi d'una estació automàtica i vulgui compartir les seves dades, pot participar a Meteoclimatic. La seva finalitat és formar entre totes les estacions de la xarxa un lloc útil per a consultar les dades de qualsevol observatori que en formi part, i seguir el temps i el clima de tots els observatoris de l'àmbit de cobertura de Meteoclimatic: Península Ibèrica, els dos arxipèlags, sud de França i l'Àfrica més propera a l'Estret de Gibraltar.

El Servei MeteOlot, envia les dades de la seva estació a la Xarxa Meteoclimatic des de l'Abril de 2009. 
Totes les estacions de la xarxa Meteoclimatic interessades en posseïr el certificat que l'acredita com a estació amb segell de qualitat destacada han de passar una auditoria on es comprova l'exactitud i fiabilitat de les dades que ofereix. Aquesta comprovació s'efectua durant uns mesos i si la qualitat dels registres obtinguts és correcte, se li otorga el segell corresponent. 
Meteoclimatic otorga quatre tipus de certificats de qualitat:

 Estació amb segell Meteoclimatic de qualitat destacada. 
 Estació Termopluviomètrica amb segell Meteoclimatic de qualitat. 
 Estació Termoeòlica amb segell Meteoclimatic de qualitat. 
 Estació Termomètrica amb segell Meteoclimatic de qualitat. 
 Estació sense qualificació de qualitat Meteoclimatic. 

L'estació meteorològica de www.meteolot.com té assignat el segell de qualitat destacada.

    Mapes Xarxa Meteoclimatic

Els mapes de la XARXA METEOCLIMATIC es configuren a partir de les dades rebudes per part de les estacions que formen la xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques.
Les estacions meteorològiques automàtiques no tenen una capacitat "real" de càlcul de la situació del cel. No obstant això, algunes situacions es poden intuir a partir de la informació que aquestes proporcionen, com els següents casos:

- Si entre dues lectures consecutives hi ha increment en el valor de precipitació, la majoria de vegades vol dir que ha plogut. També pot significar precipitació ocasionada per la rosada. Meteoclimatic no pot discriminar entre aquests dos tipus de precipitació i, simplement, indica pluja.

- Si es detecta precipitació i la temperatura és inferior a 2ºC, la icona que s'utilitza és la de precipitació nivosa. Aquest càlcul és especialment erroni i, sovint, allunyat de la realitat. Això és perquè els pluviómetros no detecten la precipitació quan aquesta és de neu i només la poden amidar quan aquesta es fon. Una estació que marqui precipitació de neu s'ha d'interpretar com "probable" o que les condicions són favorables perquè es produeixi.

- Es presenta com a "boira" quan una estació marca altes pressions (pressions superiors a 1020 hPa), vent en calma relativa (inferior a 10 km/h), la temperatura de l'aire és inferior a 12ºC i la temperatura de rosada només difereix en un grau de la temperatura de l'aire.

- Quan una estació té més d'un 80% d'humitat relativa i la temperatura de l'aire és inferior a 2ºC, l'estació marca "gebre".

    Situació actual a Catalunya segons les estacions de Meteoclimatic
¡CSS Válido!Llicència de Creative Commons
www.meteolot.com, el temps a Olot i la Garrotxa.

Copyright © MeteOlot.com | contacte@meteolot.com - Avís Legal